Ehok logo
Szabogabi2

Először került női elnök az EHÖK Felügyelő Bizottságának élére – interjú Szabó Gabriellával

Idén ősszel választották az EHÖK Felügyelő Bizottságának (FEB) tagjává Szabó Gabriellát, majd a testület megszavazta őt vezetőjévé. Az SZTE EHÖK történetének első női FEB elnöke a precizitásban látja a sikeres munka kulcsát. Eddigi munkájáról és terveiről kérdeztük.

A Felügyelő Bizottságról

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat egyik legfontosabb bizottsága a szervezet működését ellenőrző Felügyelő Bizottság. Kari hallgatói önkormányzati választások lebonyolításáért és felügyelésért, a HÖK-ök adminisztrációjának és szabályszerű működésének ellenőrzéséért felel a FEB. A háromtagú bizottságot az EHÖK Választmány választja, majd maguk között szavazzák meg az elnök személyét. November óta a Természettudományi és Informatikai Kar hallgatója, Szabó Gabriella vezeti a testületet.

Az év nagy részében a tizenkét egyetemi kar hallgatói önkormányzati választásait, valamint a néhány éve megalakult Szakos Érdekvédelmi Képviselet (SZÉK) választásokat szervezi a FEB, amelyen minden hallgatónak, tehát közel harmincezer főnek van szavazati joga. Az egyes választásokat egyébként kivétel nélkül közjegyző felügyeli, különös tekintettel a szavazatszámlálásra.

A két másik bizottsági taggal teljes a FEB: a Mérnöki Kar hallgatója, Mezei Csaba rutinosabb tagja a FEB-nek, Gőz Dániel, bölcsészhallgatónak az intézeti tanácstagságon kívül ez az első hallgatói önkormányzati tisztsége, melyet néhány hónapja lát el. Az elmúlt pár hét alatt már nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Mindenben segítőkészek voltak velem a kollégák. Beosztjuk egymás között, hogy ki mikor felügyeli az urnanyitást és zárást, napközben ki ellenőrzi az éppen zajló választásokat, együtt koordináljuk a választási bizottsági tagok munkáját. – mondja Gabi.

Az út a bizottságba

Csak az összegyetemi érdekképviselet színterén új Szabó Gabriella neve, hároméves tapasztalata van az érdekvédelmi munkában. Instruktorként kezdtem, majdnem egy évig dolgoztam, segítettem a csoporttársaim érdekképviseletét ebben a tisztségben, ezután lettem főgólya. A 2011-es TTIK HÖK választáson induló hallgatók egy csapata kért fel, hogy jelöltessem magam. – a kari HÖK munkájában ezután két évig vett részt. Mindig is szociálisabb típus voltam, a rendezvényszervezést szerettem, de sok nehezen megoldható hallgatói probléma is hozzám került, ezekkel többnyire én foglalkoztam. Tagja voltam a Kari Hallgatói Jóléti Bizottságnak is. A hallgatók segítése mellett a TTIK HÖK első külföldi kirándulásai, hatszáz fős TTIK-s gólyatáborok egyszemélyes koordinálása dicséri Gabi kari hökös munkáját. Ő volt a Szakos Érdekvédelmi Képviselet egyik vezető koordinátora is és a beiskolázási kampányért felelő referens.

Az új FEB testület tervei

Új tisztségét és munkakörét csak néhány hete gyakorolja. Mint mondja, a hatékony munka nyitját a pontosságban látja. Több támadás érte az elődeimet, én ezt szeretném kivédeni egy átláthatóbb rendszerrel, a határidők pontos betartásával, precíz munkavégzéssel. A FEB felügyeli a hallgatói önkormányzatok irodai adminisztrációját, illetve ellenőrzi, hogy az egyes HÖK-ök a felsőoktatási törvényben, illetve az SZTE EHÖK alapszabályában meghatározott módon működnek, biztosítják-e a vállalt szolgáltatásokat is. Ellenőrzési jogkörük az irodák nyitva tartásának betartásától egészen a kiutalások adminisztrációjáig terjed. Például a HÖK-ök politikamentességének teljesülését is számon kérhetik. A bizottság felelőssége tehát egyáltalán nem csekély.

Az elnöknő fontosnak tartja, hogy az egyes kari szavaztatásokat segítő választási bizottsági tagok ne legyenek annak a karnak a hallgatói, ahol éppen a választásokat bonyolítják. Nehéz ezt megoldani, mert nincs sok választási bizottsági tagunk, de igyekszünk bővíteni a létszámot. Szeretnénk létrehozni egy munkacsoportot, megbízható, állandó emberekkel, akik különféle karokról jönnek. Egy hosszú, több hetes választás alatt nem várhatjuk el attól az 5-6 bizottsági tagtól, – akik esetében nincs összeférhetetlenség – hogy ne járjanak órára. Az elnöknő a szabályzatokból megírt sikeres teszthez köti a bizottsági tagok felvételét. Itt fontos a precizitás, kell egy tudás, az alapszabály ismerete és betartása.

Nők a hallgatói érdekképviseletben

Egy lány általában sokkal precízebb, pontosabb, jobban figyel a részletekre – az esetek többségében valljuk be, igaza is lehet. Többek között talán ez az egyik oka, hogy az EHÖK-ön egyre több női hallgató dolgozik: a Külügyi Bizottságot, a Tanulmányi Tanácsadó Szolgálatot és az EHÖK Sportegyesületet is női hallgató vezeti, de az EHÖK irodavezetője és a sajtókoordinátor is hölgyek. Kari HÖK testületek élén pedig négy helyen találunk női vezetőt, s remélhetőleg az arány nőni fog.

Az új FEB elnöknő szabadidejében sokat sportol, stílszerűen az EHÖK SE Fitneszklubjába jár. Környezettan alapszakos, természetvédelem szakirányon, a beszélgetés után éppen a TDK dolgozatát készült leadni. Sok szabadidőm nincs, tanulok és most már a Felügyelő Bizottság munkáját koordinálom, és ezt szeretném minél jobban csinálni. A nők már nem lehetnek sok helyen elsők a szervezetek történetében. Örülök, hogy valamennyire történelmet írhattam az EHÖK-ön belül.