Ehok logo
Tabla

Lejtényi-emléktáblát avatott az SZTE EHÖK

A Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége, a MEFESZ 55 évvel ezelőtti megalakulására emlékeztek idén is, október 16-án Szegeden. A 2000-es évek eleje óta ez a nap a Szegedi Tudományegyetemen a hallgatói önkormányzatiság és az egyetemi autonómia napja, ennek alkalmából a BTK épületében található Auditorium Maximum terméből elindult hallgatói mozgalom egyik megalapítójának, Lejtényi Andrásnak, a hajdani joghallgatónak állított emléktáblát az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat az SZTE jogi karán.

Lejtényi András Aradon született 1937-ben, ott, Vácott, Tatabányán és Szegeden végezte általános és középiskoláit, s 1955 őszén kezdte jogi tanulmányait a szegedi egyetemen. A forradalom leverése után elhagyta az országot. Élete nagy részét Kanadában töltötte, 2010-ben hunyt el.
A forradalom kitörésében betöltött jelentős szerepéért, a hallgatói mozgalomban vállalt feladatáért az október 16-án leleplezett névtáblával szeretett volna megemlékezni a 2011-es év hallgatói mozgalma: az SZTE EHÖK – a jelenlegi hallgatók.

Img 2363