Ehok logo
Sofi osztondij palyazat 2016 2017 szte fok kezdo 1170x430

Vitray Tamás újságíró adja át az idei elismeréseket

A Sófi-ösztöndíjas hallgatók idén Vitray Tamás újságírótól vehetik át elismeréseiket. A szegedi Sófi Alapítvány idén immár 17. alkalommal támogat 13 tehetséges szegedi  egyetemistát összesen 1,5 millió forinttal. A díjátadó ünnepséget július 7-én szombaton 10 órakor tartják a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

18 országból összesen 75 díjat elhozó fotós, aki egyben a keringést kutató orvostanhallgató és a marimba-játék meghonosodását vizsgáló ütőhangszeres tanárjelölt is gazdagítja 2018-tól a Sófi-fődíjasok sorát, míg a különdíjasok között Brexit-kutató és bűnügyekkel foglalkozó jogászhallgató is helyet kapott.

Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idén 17. alkalommal ismeri el a Szegedi Tudományegyetem kiemelkedő tudományos és tanulmányi teljesítményű hallgatóit - összesen 13 tehetséget. A díjakat a szokásokhoz híven az SZTE TTIK diplomaosztó rendezvényén adják át július 7-én szombaton 10 órától a József Attila Tanulmányi és Információs Központ Kongresszusi termében.

Eddig 20 millió forinttal támogatta a Sófi Alapítvány a tehetségeket, akik idén is összesen 1,5 millió forint díjazásban részesülnek. A szakmai és erkölcsi elismeréseket a hagyományoknak megfelelően a magyar kulturális élet nemzetközileg elismert, kiemelkedő személyisége adja át. Idén Vitray Tamás lesz az ünnepség díszvendége. A Kossuth-és Prima Primissima díjas újságíró, Kiváló Művész a magyar televíziózás történetének legkiemelkedőbb, legendás alakjaként számos műfajban alkotott maradandót. A Magyar Televízió sportműsorainak főszerkesztőjeként, illetve riporterként számtalan emlékezetes sportközvetítést jegyez. Egyedülálló életművének köszönhetően, amelynek olyan műsorok is részei, mint az Ötszemközt, a Csak ülök és mesélek, a Hogy is van ez?, a Kapcsoltam,  választották a  Magyar Televízió Örökös Tagjai közé.

(Vitray Tamás)

A 2017/2018-es tanévben a 200 ezer forinttal járó Sófi Ösztöndíjjal (fődíjjal) öt mesterszakos hallgatót jutalmaznak. Bősze Zsuzsanna matematikushallgató a véletlenszerű folyamatok, Csákány Lóránt 18 országban összesen 75 díjjal elismert fotós orvostanhallgatóként a keringési zavarok kutatója,  Kovács Balázs nyelvész a múlt idők nyelvi vizsgálatával foglalkozik. Szepes Borbála orvostanhallgató az agyi keringést,  Szives Márton ütőhangszeres tanár szakos hallgató pedig a marimba-játékot tanulmányozza.

Sófi Ösztöndíjas biológushallgató lett – amely 100 ezer forintos elismeréssel jár – Almási Éva, aki a hasadtlemezű gombákat vizsgálja genetikai szempontból és Molnár Árpád , aki a keresztesvirágú növények szelén-terhelését elemzi.

Sófi-különdíjban  ebben az évben is hatan részesülnek. Fábián Zita vegyészhallgató enzimekkel, Gombos Jarmo Juhani nemzetközi tanulmányok szakos hallgató a Brexit hatásaival, Mihalkó József leendő élelmiszermérnök a többváltozós folyamatszabályozással, Nagy Eszter  fizikushallgató lézerkutatásokkal, Pataki Bettina jogászhallgató gyermekek sérelmére elkövetett bűnügyekkel,  Szántai Márk  tanár szakos hallgató a vidékiség mintázataival foglalkozik a kortárs prózában.

A Szegedi Tudományegyetem Sófi Alapítvány a Szegedi Tehetségekért 2018 Díj kitüntetéssel Herczeg Tamás PhD, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatójának tevékenységét ismeri el. Az SZTE Sófi Alapítvány Kuratóriuma a 2018. évi Médiadíjat Kiss Tímea újságírónak, a Délmagyarország napilap munkatársának ítélte oda.

(Szegedi Tudományegyetem Sófi Alapítvány a Szegedi Tehetségekért 2018 Díj kitüntetettjei)

 

További információ:

Sófi József, az SZTE Sófi Ösztöndíj alapítója

a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja

E-mail cím: jozsefsofi@gmail.com

E-mail cím: jozsefsofi@tvn.hu

Telefonszám: 20-431-6013

SZTE EHÖK