Ehok logo

Hírek

Megrendezésre kerül a XVI. Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia

Idén is megrendezésre kerül az Országos Felsőoktatási Környezettudományi Diákkonferencia, jelenleg XVI. alkalommal. A konferenciát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezettudományi Centruma rendezi, háttérszervezője pedig a Weco-Travel Kft. Beutazási és Kongresszusi Osztálya.

A szervezők 20-50 oldalas dokumentumokat várnak azoktól, akik részt kívánnak venni a versenyben. Angol nyelvű munkákat is várnak - ebben az esetben az értékelés, bemutatás, a verseny teljes folyamata angol nyelven zajlik - amihez szívesen bíztatják az érdekelt hallgatókat.

Feltétel, hogy a dolgozatok valamilyen intézményi megmérettetésen, tudományos társasági ülésen, esetleg országos megmérettetésen vagy tanulmányi konferencián már szerepeltek.

Bővebb információ és a jelentkezéssel kapcsolatos feltételek itt olvashatóak.

SZTE EHÖK

Elindult a jelentkezés a WRO™ magyarországi nemzeti döntőjére!

WRO ADVANCED ROBOTICS CHALLENGE

Ha érdekel a robotika, és szeretnéd magad egy nemzetközi versenyen megmérettetni, fogj össze barátaiddal és készüljetek közösen a WRO Advanced Robotics Challenge-re. Képviselje a Te csapatod Magyarországot Thaiföldön, Chiang Mai-ban a WRO 2018-as világdöntőjén!

A WRO versenyei 60 ország több mint 20.000 csapatát mozgatja meg évente. 2016-ban először került Magyarországon megrendezésre a WRO Advanced Robotics Challenge a National Instruments, a Virtuális Műszerezésért Alapítvány és az Edutus Főiskola szervezésében, amelyen 20 csapat vett részt. 

A WRO ARC kategóriájában 17-25 éves, középiskolás és felsőoktatási hallgatók vehetnek részt, akik 2-3 fős csapatokban, ipari technológiával megtervezik és megépítik robotjukat, hogy az képes legyen a versenykiírásban megadott feladatot elvégezni.

Challenge kit:

A versenyre regisztrált első 25 csapatnak az NI Hungary Kft. biztosítja a challenge kitet, mely a következőket tartalmazza:

  • myRIO vezérlő eszköz
  • Tetrix készlet
  • Versenypálya elemek

 

Az idei évben a WRO™ LEGO® Robot verseny Magyarországon bekerült az emberi erőforrások minisztere 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelete a 2017/2018. tanév rendjéről 3. számú mellékletébe az oktatásért felelős miniszter által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely egy óriási előrelépés a célok eléréséhez és a meglévő szakképzett munkaerőhiány csökkentésére is.

Magyarországi nemzeti forduló időpontja: 2018. június 8-9.
Helyszín: Tatabánya, Földi Imre Sportcsarnok

Részletek ITT.

SZTE EHÖK

Közel kétszáz új külföldi hallgató tanul az SZTE-n

Az ERASMUS+ és a Makovecz Program keretében idén 183 nemzetközi hallgató kezdte meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetem 12 karán. A diákok 20 országból érkeztek, beilleszkedésüket orientációs héttel segítette az egyetem.

A hagyományokhoz híven a 2017/2018-as tanév tavaszi szemeszterében is orientációs héttel várta az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda a nemzetközi mobilitási ösztöndíjakkal részképzésre és szakmai gyakorlatra érkező hallgatókat, akik 20 ország 78 városának 92 egyeteméről érkeztek az SZTE 12 karára.

A legtöbb hallgató, 33 fiatal Törökországból érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. A top 5 küldő ország között szerepel még Románia, Olaszország, Spanyolország és Franciaország, de érkeztek diákok – többek között – Görögországból, Belgiumból és Izlandról is. A 2017/18-as tanév II. félévében az SZTE Bölcsészettudományi Kar és az Általános Orvostudományi Kar fogadja a legtöbb nemzetközi hallgatót, 39 illetve 28 diákot. Az Állam-és Jogtudományi Karon 27, a Gazdaságtudományi Karon 19, a Természettudományi és Informatikai Karon 16 hallgató kezdi meg tanulmányait. A Juhász Gyula Pedagógusképző Karra 12, a Mérnöki Karra 10, a Gyógyszerésztudományi Karra 5, a Zeneművészeti valamint az Egészségtudományi-, és Szociális Képzési Karra 3- 3, a Fogorvostudományi Karra 2, a Mezőgazdasági Karra 1 fiatal érkezett – tudtuk meg Balogné Molnár Gabriellától, a Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Nemzetközi Mobilitási Irodájának vezetőjétől, az SZTE ERASMUS+ intézményi programkoordinátorától.

SZTE EHÖK

(forrás: SZTEinfó)

Web of Science workshop az egyetemi könyvtárban

A Clarivate Analytics az MTA Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program szervezésében workshopot tart február 16-án, pénteken 9 órától az egyetemi könyvtárban. A műhelymunka során bemutatják az új fejlesztéseket, a Web of Science kiegészítő adatbázisait (ESCI backfiles, Citation Connection).

Az információs nap célja, hogy bemutassa a Clarivate Analytics legújabb fejlesztéseit. A workshop minden egyetemi polgár számára nyitott, az előadások angol nyelvűek.

SZTE EHÖK

AudMax Esték: Előjön-e a medve – az irodalomban

Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre.

Szörényi László irodalomtörténész előadásának tartalma:

A medvék nagyon sokáig a rémségek birodalmába tartoztak ideológiailag. 16. századi írók megörökítették, hogy hogyan ijesztgették I. Miksa császárt egy Magyarországon lőtt medve kikészített bundájával. Jókai még veszedelmes vadállatként írja le őket különböző regényeiben, de nála következik be a fordulat is: a Szegény gazdagokban van egy jámbor medve, akit a gonosz főszereplő nyír ki. Jókaitól függetlenül egy sikeres angol krimi- és sci-fi-író, Alan Alexander Milne rájött arra, hogy mit lehet csinálni egy medvéből; eltalálta, és azóta több orientalista és filozófiatörténész írt Micimackóról mint taoistáról vagy prejungiánusról. Tandori még ezt is felülmúlja a maga medvekönyveivel.

Időpont:2018. február 14.18:00 - 19:30

Helyszín:SZTE BTK - Szeged, Egyetem u. 2., Auditórium Maximum

SZTE EHÖK

Jótékonysági estet tart a Gyógyulás a Gyászból Alapítvány

Jótékonysági estet rendez a Gyógyulás a Gyászból Alapítvány 2018. február 17-én, szombaton 16 óra 30 perctől a Móra Ferenc Múzeumban. Az alapítvány fő célja, hogy a Gyászfeldolgozás Módszert minél szélesebb körben elterjesszék és a gyászfeldolgozásra specializált képzéseket támogassák Magyarországon. Az Alapítvány munkájában résztvevő szegedi egyetemi polgárok a jótékonysági programon is fellépnek.

Az esten továbbá fellépnek olyan művészek, akik szívesen támogatják az Alapítványt, vagy segítőként is tevékenykednek benne. A műsorban vers, próza, komolyzenei, jazz és rock zenei dallamok is felcsendülnek majd.

A zenés műsor mellett kiállítás is látható lesz, melyet fotókból, festményekből, grafikákból és installációkból állítottak össze a szervezők.

További információk a jegyekkel és a fellépőkkel kapcsolatban:

https://www.u-szeged.hu/sztehirek/2018-februar/jotekonysagi-est?objectParentFolderId=19355

SZTE EHÖK

Fotópályázatot hirdet a Marie Claire

Az idén tizenegy éves magyar Marie Claire egyik fontos küldetése, hogy részt vegyen a hazai tehetségek felfedezésében és munkájukat, történetüket megismertesse olvasóival. A márciusi lapszámban meghirdetett A női lét sokszínűsége fotópályázattal ezúttal amatőr és profi fotósoknak szeretnének lehetőséget biztosítani a bemutatkozásra. A maximum öt képből álló sorozatokat március 15-ig várja a szerkesztőség, a legjobb pályamunkákból pedig kiállítás is készül.

A francia anyalaphoz hasonlóan a magyar Marie Claire alapítása óta elkötelezett a tehetséggondozás iránt. Kampányaikkal rendszeresen támogatják a különböző területeken alkotó erős és inspiráló nőket, vagy hívják fel a figyelmet a legégetőbb társadalmi problémákra, és a megoldásukon dolgozók példamutató munkájára. Aktuális, a Samsunggal közösen meghirdetett fotópályázatukkal a vizuális művészetek hazai – amatőr és profi – képviselőinek alkotásait kívánják megismertetni a kiadvány közel húszezer olvasójával.

A magazin megjelenésében kiemelkedő szerepet játszik a vizualitás. A cikkeinket kísérő képek nem pusztán illusztrációk, szinte minden esetben komplex üzenetet is hordoznak. Mivel fontos célunk a hazai alkotóművészek támogatása, ezúttal a magyar fotósoknak adunk lehetőséget arra, hogy megmutassák tehetségüket és olyan kreatív és egyedi fotósorozatot készítsenek, amelynek a középpontjában a női sokszínűség áll. Női lapként minden tartalmunk ezen téma köré épül, és reméljük, hogy a pályaművek segítségével mi is friss, új ötletekkel gazdagodunk, amik inspirálólag is hatnak a szerkesztőségre.” – mondta László Krisztina, a Marie Claire főszerkesztője. „A felhívás mindenkinek szól, akiben gondolatot ébreszt a téma: legyen szakmabeli vagy hobbifotós, lássa a világot profi gépen vagy csak egy jobb kamerájú telefonon keresztül. A legjobb sorozatokat a lapban és egy kiállítás keretében is megmutatjuk.”

A maximum öt képből álló portré-, divat-, vagy riportfotó sorozatokat a Csoszó Gabriella fotóművészből, László Krisztina főszerkesztőből és Békefi Dóra fotós-képszerkesztőből álló szakmai zsűri bírálja el, a legjobbnak ítélt művek készítői pedig a bemutatkozás lehetősége mellett értékes nyereményekkel is gazdagodnak. Az első három helyezett a Volvo támogatásával összesen 600.000 Ft pénzjutalomban részesül, a különdíjat a Samsung ajánlotta fel, egy Galaxy csúcskészüléket, a közönségdíj győztesét pedig egy 50.000 Ft értékű Allée vásárlási utalvánnyal díjazzák a szervezők.

A részletes pályázati felhívás a Marie Claire márciusi számában és az alábbi oldalon található: https://marieclaire.hu/fotopalyazat/

SZTE EHÖK

Az SZTE JGYPK HÖK fórumot rendezett a nemzetiségi intézet hallgatói számára

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Nemzetiségi Intézetének hallgatói számára fórumot rendez a Kari Hallgatói ÖNkormányzat. A kezdeményezés célja az, hogy a szakon felmerülő problémák felszínre kerüljenek és mihamarabb orvosolni lehessen őket. Ezek a problémák lehetnek egyéni és csoportos szintűek is, a fórum résztvevői azon lesznek, hogy egy közös megoldást dolgozhassanak ki a hallgatókkal. 

Az igazán hallgatóbarát ötlet már korábban is megvalósult, akkor a Testnevelési és Sporttudományi Intézettel kapcsolatosan beszélgethettek kötetlenül a kar tanárai a hallgatókkal. Az akkor feltett kérdések megválaszolásra kerültek, az észrevételekre, problémákra pozitív visszajelzést kaptak a hallgatók, közösen sikerült megoldást találni mindenre. A jelenlegi fórum, amely 2018. február 13-án 19:00-kor kerül megrendezésre, hasonló reményekkel indul, ezért várnak szeretettel minden érintett hallgatót.

Esemény:

https://www.facebook.com/events/402241260219363/

SZTE EHÖK

KRITIKAPÁLYÁZAT NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓKNAK!

A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke

SZÍNIKRITIKA PÁLYÁZATOT

hirdet az egyetem nappali tagozatos hallgatói számára.

A pályázónak a 2016. szeptember 1-je és 2018. március 15-e között magyar nyelvterületen bemutatott, bármilyen műfajú színházi előadásról kell színikritikát írnia. A pályamű terjedelme (mellékletek nélkül) nem haladhatja meg a 8.000 leütést (szóközzel). Kizárólag olyan pályaműveket várunk, amelyeket a szerző még sehol nem publikált. A pályázat jeligés, a szerző adatait (név, kar, szak, évfolyam, értesítési cím, telefonszám, e-mail, Neptun kód) külön lezárt borítékban kell a pályaműhöz mellékelni. A pályaműveket az SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékoktatóiból, illetve a Szegedi Nemzeti Színház és a THEALTER-t szervező szegedi MASZK Egyesület munkatársaiból álló szakmai zsűri bírálja el. A bírálóbizottságnak jogában áll egyes díjakat megosztani vagy nem kiadni.

Díjak:

I. díj: 20.000 Ft

II. díj: 15.000 Ft

III. díj: 10.000 Ft

A leadás határideje, helyszíne: 2018. március 29.

SZTE Kulturális Iroda (Dugonics tér 13.) Tel.: 544-045, 4045

SZTE EHÖK

Középiskolai nagyköveti hálózat kiépítésébe kezdett a TTIK

A beiskolázás elősegítése érdekében olyan középiskolai pedagógusok felkeresésébe kezdett az SZTE TTIK, akik munkájukkal támogatják a matematika, informatika, biológia, fizika, kémia és földrajz területén tehetséges diákok fejlődését. A legeredményesebb tanárok munkáját nagyköveti díjjal ismernék el.

- A nagyköveti hálózat kialakításának célja a beiskolázás elősegítése, a kar képzéseinek népszerűsítése, a kiemelkedő tevékenységet végző középiskolai tanárok munkájának segítése és a velük való kapcsolat erősítése. A hálózat kialakításának első lépéseként matematika, informatika, biológia, fizika, kémia és földrajz területen felmértük a már meglévő középiskolai kapcsolatokat, beiskolázási tevékenységeket, és kiértékeltük a beiskolázási adatokat - ismertette Dr. Farsang Andrea, a TTIK oktatási dékánhelyettese, a 2018. február 6-án tartott workshopon. Hozzátette: az elkövetkező időszakban a karon már meglévő beiskolázási módszereket, jó gyakorlatokat, tapasztalatokat gyűjtik össze egy tanulmány formájában, melynek célja a felvételi, valamint alumni adatok alapján a középiskolai tanárok adatbázisának létrehozása, majd pedig azon középiskolák azonosítása, melyek esetében a beiskolázást nagyban segítheti a szaktanár személye. Ezt követően egy hálózatépítési terv kerül kialakításra, majd felveszik a kapcsolatot a középiskolákkal, leendő mentortanárokkal, nagykövetekkel.

Milyen előnnyel jár a hálózat tagjának lenni? A nagyköveti hálózat tagjai közvetlenül értesülnek az SZTE MTMI szakterület közoktatást érintő programjairól, így például tanulmányi versenyekről, beiskolázási programokról. A pedagógusok, amellett, hogy egy aktív közösség részeseivé válnak, segítséget kapnak diákjaik pályaválasztásához kapcsolódó feladataihoz, osztályaik ingyenes tárlatvezetésen vehetnek részt az egyetem fő szervezeti egységeiben, laboratóriumaiban.

A hálózathoz kapcsolódóan a szegedi egyetem Természettudományi és Informatikai Kar az „SZTE TTIK Nagykövete Pályázatot” is meghirdetné. A címet matematika, informatika, kémia, biológia, fizika, földrajz tudományterületek mindegyikén évente egy középiskolai tanár kaphatja meg, a kari utánpótlás nevelésében, képzéseinek közoktatásbeli népszerűsítésében, a közoktatás és a felsőoktatás közötti kapcsolatok kialakításában és fejlesztésében kifejtett eredményei alapján. Minden kitüntetett díszoklevelet, plakettet kapna, és egyszeri bruttó 100 000 Forint értékű pénzjutalom díjazásban részesülne. A kitüntető címről szóló javaslatról február közepén tárgyal a Kar Tanácsa. Az első díj átadására 2018 júliusában kerülhet sor.

SZTE EHÖK

1 3 4 5 6 7 8 9 125 126