Ehok logo

EHÖK Elnök

Török Márk

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke

Zirc, 1986. 02. 19.

Veszprém, Kossuth Lajos Általános Iskola, matematika tagozat
Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola, világbanki tagozat
SZTE JGYPK Történelem-társadalmi tanulmányok 2009-2013.
SZTE JGYPK Ifjúságsegítő 2008-2011.
SZTE ÁJTK Jogász 2010-

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (SZTE EHÖK) az ország egyik legnagyobb, és kritikusai által is az egyik legbefolyásosabbnak tartott hallgatói szervezete. Az országban egyedül az SZTE EHÖK biztosít hallgatóinak féléves bérletet, szegeden a legmagasabb a tanulmányi ösztöndíjak összege. Évek óta a vidék legnépszerűbb egyetemi klubja az SZTE EHÖK által felügyelt JATE Klub, a legtöbb országos felmérés szerint az SZTE a hallgatói elégedettség tekintetében is az élen jár.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke (2004 – 2008)

2004 -ben, megválasztásakor az SZTE történetének legfiatalabb HÖK elnöke.

2005 -ben az SZTE BTK HÖK megalapítja a Szabad Ötletek hallgatói folyóiratot.

2005 februárjában a testület megalapítja a Bölcsészbált.

2005 -ben az EHÖK alelnökének választják.

2005 tavaszán elindul az azóta is sikeres bölcsész sportnap, a Szevasz Tavasz.

2006 októberében az SZTE BTK HÖK megnyitja a Radnóti Klubot, a bölcsészhallgatók első közösségi terét.

A Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke (2007-08; 2009-)

2008 -ban az SZTE EHÖK kezdeményezésére – az országban először az SZTE-n – megszűnik az index.

2009 -ben átadják az Öthalmi Diáklakások új, hallgatói forrásból finanszírozott épülettömbjét, 730 férőhellyel növelve a kollégium kapacitását.

2009 -ben megalapítják az EHÖK SE-t, az ország legnagyobb, mintegy 4000 tagot számláló sportegyesületét. Az EHÖK Sportegyesület nyolc sportág több mint háromszáz igazolt versenyzőjének ad lehetőséget a versenysportra.

2010 -ben az SZTE EHÖK teljes körű elektronikus ügyintézést vezet be, a hallgatók bárhonnan, online pályázhatnak.

2011 márciusában teljesen felújított állapotában újra megnyílik a Toldy utcai JATE Klub, a vidék legnépszerűbb egyetemi klubja.

2012, az SZTE EHÖK alapszabályába foglalja az összhallgatói szavazás intézményét.

2012 -ben az Egyetem minden karán megalakul a hallgatók által választott Szakos Érdekvédelmi Képviselők testülete.

2007 októberében – közvetlenül a kormányellenes tüntetések után – fegyelmi eljárás indul ellene, az egyetem íratlan hagyományainak megsértése, az egyetem oktatójának emberi méltóságában való megsértése, illetve tiltott helyen való dohányzás miatt. Hosszú pereskedés után egy évre eltiltják tanulmányainak folytatásától. Eltiltásának lejárta után a Legfelsőbb Bíróság, (ma Kúria) hatályon kívül helyezte büntetését, majd 2009-től újra EHÖK elnöknek választják.

Demonstrációk:

2006. szeptember 13. Az országban először Szegeden kezdenek demonstrálni. A Dugonics téren több mint ötezer hallgató tüntet a Gyurcsány-kormány által bevezetett felsőoktatási fejlesztési részhozzájárulás ellen. Török Márk a demonstráció szervezője, vezérszónoka.

2007. szeptember 5. Az országos tandíjtüntetés első, szegedi megmozdulásának szervezője, vezérszónoka. Mintegy négyezer hallgató jelenik meg a Dugonics téren.

2011. október 21-24. Az SZTE BTK Auditorium Maximumában a felsőoktatási törvény módosítása ellen tartott hallgatói éhségsztrájk szervezője. 127 hallgató, köztük az egyetem összes HÖK elnöke részt vesz a tüntetésen.

2011. október 24. Szeged, Dugonics tér. Az Orbán-kormány felsőoktatási törvény módosítása ellen szervezett kétezer fős összegyetemi tüntetés szervezője és vezérszónoka.

2012. december 10. A kormány felsőoktatási keretszámcsökkentés-tervezete ellen, negyven hallgató és oktató részvételével megtartott kormányhivatal-foglalás szervezője.

2012. december 19. Szervezője a több mint kétezer egyetemi hallgatót és oktatót felvonultató, oktatási kormányzat elleni tüntetésnek. A tüntetés után a tömeg a belvárost lezárva a Bölcsészkarra vonul.