Ehok logo

ETR, Modulo, CooSpace

Hogyan kérsz iskolalátogatási igazolást? Hogyan nézed meg az átlagodat? Honnan tudod meg, hogy kapsz-e ösztöndíjat, és ha igen mennyit és mikor? Hogyan találsz meg egy termet? Hol találod meg az évfolyamtársaid e-mail címét? Hol tudsz másoktól jegyzetet kérni? Honnan tudod letölteni a ’handout’-okat? Hol tudod bejelenteni ha passzív félévet szeretnél? Hogyan szerzel információt az oktatókról? Hol nézed meg, hogy milyen kurzust vegyél fel? Ha ezek közül a kérdések között akad egy olyan is, amire nem tudod a választ, akkor érdemes tovább olvasnod.

Az ETR rendszerében (www.etr.u-szeged.hu) nyilvánvalóan benne vagytok, de végigbogarásztátok-e már az összes menüpontot? A kurzusfelvétel előtt sokat segíthet a bejelentkezés alatti linkek között található ETR kari naptárak link, melyen belül a Webes kari naptárak alatt meg tudjátok nézni az adott félévhez tartozó Megnyitásrendet.

Ez megmutatja megyik napon hány órától tudjátok felvenni a kurzusaitokat. Ha beléptetek a rendszerbe, a Tanulmányok menüben a Kurzusaim-ban meg tudjátok tekinteni a felvett kurzusok listáját, és a jobb oldalon a kurzus fórumába is beléphettek. Itt a kiválasztott kurzus hallgatóival beszélgethettek, és kérhettek egymástól jegyzeteket is. Amit nem szabad elfelejteni, hogy ezt a fórumot az oktató is látja, tehát vigyázzunk mit írunk bele. Előfordul, hogy ha elmarad az óra az oktató a fórumon keresztül jelzi, tehát érdemes sűrűn megnézni van-e új üzenet. Szintén a Tanulmányok menüben az Órarend-nél megtekinthetitek az órarendeteket, amit ki is lehet innen nyomtatni. Az órarendben látható, hogy ha részleges vagy teljes ütközés van bizonyos óráidnál. Ez azért fontos, hogy minden órán meg tudj jelenni, ha szeretnél. Az Oktatóim menüpontban a tanáraid listáját láthatod, bővebben, hogy mely tanszékeken tanítanak és milyen kurzusokat tartanak. Az egyik leghasznosabb dolog a Dinamikus tanterv amit szintén a Tanulmányok-ban találsz meg.

Itt félévről félévre követheted, hogy milyen kurzust ajánlott felvenned, láthatod, hogy mit teljesítettél és mit vettél fel. Ha rákattintasz a kódra, bővebb információkat is kapsz az óráról. Például a Kurzuskódjai-ra kattintva megtalálod az óratípuson belül az adott félév óráit, ezek kódjára kattintva pedig megtudhatod ki, mikor és hol tartja az órát. A Névsor-ban ott vannak azon hallgatók nevei, akik szintén felvették ezt a kurzust.

Az Annotáció-ban nem mindig találsz információt, de ha igen, akkor általában a kurzus leírása jelenik meg. Ez egy mintatanterv, amit erősen ajánlott követni annak érdekében, hogy a tanulmányaid ne húzódjanak el. Vannak szabadon választható, szemeszterhez kötött és szemeszterhez nem kötött kötelező tárgyelemek. Utóbbit bármely szemeszterben felveheted, de kötelező teljesítened. Ha az átlagodra vagy kíváncsi, akkor a Dinamikus tanterv alatt található Hallgatói információk-ra kell kattintanod, ezen belül pedig a Hallgatói teljesítmény információk-ra. Itt a Féléves képzések menüben láthatod az átlagaidat (Hagyományos átlag, Kredit index, Korrigált kredit index, Súlyozott átlag, Összteljesítmény %-ban, Teljesített kredit, Felvett kredit, Göngyölt kredit).

Az ösztöndíjat a Korrigált kredit index alapján kapod (az aktuális tanulmányi ösztöndíj listát pedig a HÖK honlapján találod meg). A Hallgatói teljesítmény információk-ban az Index-ben láthatod a jelenlegi kurzusaidat, illetve, amiket már teljesítettél (azt is láthatod mikor vizsgáztál, milyen jegyet kaptál, hány órád volt, milyen volt a vizsga típusa, és hány kreditet szereztél). Ha a Hallgatói információk-on belül a Kurzusaim hallgatóinak, oktatóinak e-mail cimé-re kattintasz, kiválaszthatod bármelyik kurzust, amin jelenleg részt veszel és kaphatsz egy listát az oktató és a kurzusra veled együtt járók e-mail címéről (előfordulhat az is, hogy valaki nem tette publikussá vagy nem töltötte ki, ekkor az ő címét nem látod). Az Ügyintézés menüben a Pénzügyek-nél láthatod az ösztöndíjad és az egyéb juttatások megérkezésének időpontját és az összegeket. Láthatod a levonásokat, illetve a dátumokra kattintva megjelenítheted a kifizetések adatait részletesen.

A pénzügyek alatti Jelentkezés szakosodásra menüpontban az első év végén bejelölheted a három leghőbben vágyott második szakirányodat. Érdemes mind a három helyre valamit tenni, hogy jobbak legyenek sz esélyeid. Ha tantermet szeretnél keresni, az Információk-ban a Terem információk-ban alatt kiválaszthatod a várost, majd az épületet, ami mellett megtalálod a Terem listát (még azt is megtudhatod hány férőhelyes a terem). (Ám az adott épület portásbácsija is szívesen segít a terem megtalálásában.) Az Információk-ban oktatókat is tudsz keresni az Oktatók-ra kattintva. Általában névre és/vagy tanszékre tudsz keresni, de beállíthatod, hogy csak az aktív oktatók között keressen a rendszer. Végül a Beállítások-ban személyre szabhatod az oldalt. Itt az

Elérhetőségek-ben az ideiglenes címedet és az egyéb elérhetőségeidet tudod megadni. Az Indítási beállítások-nál pedig a nyelvet (magyar/angol), az képernyőfelbontást, és a kedvencek menüsort tudod változtatni (a bordó főmenüsor alatt). A belépéshez szükséges jelszavadat is a Beállítások-ban tudod megváltoztatni. Az Üzenetek-ben beállíthatod, hogy kapj-e üzenetet, és ha igen milyet (ETR-es, e-mail) vizsgaidőpont, vagy vizsgahelyszín változásáról. Az ETR-be való belépés után a bal oldalon fontos információkat találsz, a jobb oldalon pedig alapadatokat, eseményeket, teendőket látsz. Az eseményeknél előfordulhatnak webes üzenetek, amiket egészen addig újnak tekint, amíg rá nem kattintasz a mínusz jelre, ami azt jeleni, hogy olvasott. Esetleg láthatsz itt még konfirmálatlan illetve elutasított kurzusokat, a kurzusfelvétel időszaka alatt, de látod a kurzusfelvételi időszak végét is. A Teendőim-nél az Új-ra kattintva hozzáadhatsz saját teendőket tárggyal, időponttal, feladattal és típussal meghatározva.

A CooSpace (www.coosp.etr.u-szeged.hu) elsősorban arra szolgál, hogy az oktató által feltöltött dokumentumokat (’handout’-ok, táblázatok, képek…) magadnak letöltsd. Itt is kiválaszthatod, milyen nyelven szeretnéd használni az oldalt (magyar, angol, német). A felhasználói neved az EHA-kódod, a jelszavad pedig az ETR-hez használt jelszó. Amint beléptél kiválaszthatod melyik Színtér-be (kurzushoz) szeretnél belépni, ezután láthatod a feltöltött anyagokat illetve a többi hallgatóról is kaphatsz információkat. Azt is be tudod állítani, hogy mely színterek között keressen (aktív, inaktív, összes).

A Modulo-ba (www.modulo.etr.u-szeged.hu) a belépés és a nyelvválasztás hasonlóan működik. Miután beléptél több beadási helyből is választhatsz, itt ugyanis kérvényeket nyújthatsz be. Ha az SZTE-re kattintasz, átsorolási kérelmet nyújthatsz be. A HSZI-ben iskolalátogatási igazolást kérhetsz a Jogviszony igazolás igénylés-re kattintva. Ki kell választanod, hogy milyen típusú legyen az igazolás, a Kitöltés gombra kattintva tudod kitölteni a kérvényedet. Ha nem a személyes átvételt választod, akkor a postázási címre 3 munkanapon belül kiküldik az okmányt (ez akkor is hasznos lehet, ha pl.: nincs nálad a diákigazolványod, hiszen a személyigazolvánnyal vagy más fényképes igazolvánnyal együtt funkciójában helyettesíti a diákodat). Az adott kar TO-jára kattintva beadhatsz Passzív félév bejelentő kérelmet illetve Kreditátviteli kérelmet is.

A CooSpace és a Modulo linkjeit az ETR bejelentkezés doboza alatt is megtalálod ott, ahol az ETR kari naptárakat. Mindent össze foglalva, mindhárom oldal nemcsak hasznos, de nélkülözhetetlen az egyetemi léthez, és ha valaki ismeri és megfelelően tudja használni őket, nagy mértékben megkönnyítheti az ügyintézést. Ez a kis összefoglaló nem fedte le az összes menüpontot, tehát böngésszétek bátran ezeket az oldalakat, mert minél több információt tudtok, annál könnyebb eligazodni a menük és linkek sűrűjében.